lauantai 3. maaliskuuta 2012

Puutarhasuunnittelukurssin antia

Tänään oli puutarhakurssin ensimmäinen osa ja oli niin intensiivistä, että nuupahdin täysin muutamaksi tunniksi kurssin jälkeen! Kurssilla katseltiin inspiroivia puutarhakuvia, käytiin läpi pihasuunnittelun perusteita ja kuunneltiin kunkin pihamurheita. Sain pitkän listan vinkkejä kohteista puutarhamatkailua varten ja hyviä kirjavinkkejä. Teen tänne kunnon listat kunhan ehdin.

Käykää muuten katsomassa tämä linkki, jossa kuvia japanilaisista puiden talvisuojista. Talvisuojat tehdään virittämällä kireät köydet kasvin latvasta maahan sen ympärille, jotta talvella lumi jakautuu tasaisesti. Kurssinvetäjä näytti tuosta kuvia. Mielestäni aivan uskomattoman kauniin näköistä, kun puut suojineen talvella tuolla Japanissa myös valaistaan!

Jos pitäisi tiivistää kurssin kolmen tärkeintä oppia, niin valitsisin seuraavat:

  1. Suunnittelussa tärkeintä on tietää mikä puhuttelee juuri sinua. Selaile kirjoja ja lehtiä, käy pihavierailuilla. Sieltä saat parhaiten ideoita ja opit mikä miellyttää sinua itseäsi.
  2. Opettele katsomaan ja havannoimaan, avaa silmäsi näkemään myös puutteet jokapäiväisessä näkymässä äläkä turru niille. Panosta erityisesti kutsuvaan sisääntuloon, älä anna itsesi jättää puutarhavälineitä ja muuta rojua sisäänkäynnin luo. Tärkeää on millainen näkymä ikkunoista avautuu. Kun suunnittelee puutarhaa, pitäisi ottaa suunnittelun pohjaksi kuvia myös sisältä päin.
  3. Kukkien väriä tärkeämpää on kiinnittää huomio lehtien väriin. Lehdet näkyvät ennen kukintaa, ja jäävät jäljelle kukinnan lakastuttua. Kurssinvetäjä ylisti erityisesti kauniita keijunkukkia, joiden lehtien väriskaala on laaja.
Saila Routio: Oman pihan suunnittelu
Kurssinvetäjällä oli mukanaan vino pino puutarhakirjoja. Pihan suunnitteluun hän suositteli tätä Saila Roution kirjoittamaa Oman pihan suunnittelu -nimistä kirjaa. Selasin sitä tauon aikana läpi ja totesin, että tämä meillä tarvitaan omaksi! Kirjassa oli muun muassa herkullisen näköinen suunnitelma etelän puoleisen penkereen kasveiksi ja aloin kaavailla sitä meidän voikukkarinteemme tuhoksi... Kirjassa oli omaan silmääni kauniita kuvia ja muutenkin hyviä ideoita, lähtien liikkeelle suunnittelussa paikan hengen määrittelystä. Kurssillakin korostettiin useampaan otteeseen, että piha ja rakennus kuuluvat yhteen. Ihannetilanteessa molemmat suunniteltaisiin yhtä aikaa, mutta se ei taida olla todellisuutta kovin monelle.

Itselläni ei ole kovinkaan paljoa kokemusta pihasuunnittelusta ja kirja vaikutti todella hyvältä lisäykseltä kotikirjastoon. Haaveissa on suunnitella oman pihan lisäksi jotain uutta myös mökille ja muutamaan sukulaistaloon, jotka ovat kaikki melko erityylisiä joten kaipaan paljon uusia ideoita ja käytännöllisiä sellaisia. Pidin kirjassa erityisesti selkeistä kukkapenkkikaavioista, joihin oli laskettu myös tarvittavien taimien määrät. Tästä klikkaamalla pääset suoraan kirjan tietoihin Bookyyn, siellä myös tarkemmin kerrottu mitä kaikkea kivaa kirja sisältää. Meille tuo lähti juuri tilaukseen!

Tällainen tiivistelmä tästä päivästä, palaan kurssin sisältöön vielä myöhemmin.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Ja voin uskoa kuinka uupunut tuollaisen rutistuksen ja tietomäärän jälkeen on! Toivottavasti kurssilla painotettiin myös mantraa "oikea kasvi oikeaan paikkaan", eli siis että kasveilla on tietyt kasvupaikkavaatimukset. Ja myös sitä että "kaikki alkaa kunnollisista pohjatöistä", olipa kyse kasvien istutuksesta tai puutarhan rakenteiden rakentamisesta. Näitä itse hoen asiakkaille työssäni. :) Antoisaa kurssin jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavalta kuulosti ensimmäinen kurssipäiväsi! Ja hyvä kiteytys päivän annista, noita asioita täytyykin pohtia oikein ajan kanssa.

    Täytyy hankkia myös tuo suosittelemasi kirja, ehdottomasti. Ja mennä vastaavalle kurssille ensi keväänä :)

    VastaaPoista
  3. Oikea kasvi oikeaan paikkaan-mantraa hoettiin myös tuolla. Minullakin on ollut vähän vaikeuksia tuon asian kanssa (kuten esimerkiksi viime kesän kolmemetriset syyskuussa kukkivat kosmoskukat...), mutta jotenkin sitä vasta ajan kanssa oppii tuntemaan pihan nurkat... Ensimmäisen kesän jälkeen onneksi tosin tiedostan jo ainakin paahteisimmat paikat! Kurssilla puhuttiin kyllä myös kasvipsykologiasta, miten joku viihtyy paikalla jossa ei pitäisi viihtyä, ja miten taas siellä missä pitäisi viihtyä, ei viihdy millään. Ja siitä miten kasvien istutus muuttaa istutuspaikan mikroilmastoa. Aikamoista salatiedettä! :)

    Tuo pohjatyö on myös hyvä huomio, rakas puutarhurisukua oleva asuinkumppanini on yleensä sitä mieltä, että kuoppa riittää jos kasvi pysyy pystyssä. Ajattelin pistää kitkemään huonosti tehtyjä perennapenkkejä kesällä. :)

    Kurssista olisi ollut vaikka mitä muutakin sanottavaa, pitää kirjoitella vielä jatkoa. Eilen koitin saada päälimmäiset ylös, ennen kuin unohtuu! Laitoin tuon kirjan tilaukseen, joten voin ottaa vielä sisältökuvia kunhan saapuu.

    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
  4. Hitsi joo, näin ilmoituksia (tod näk juuri tästä kurssista) liian myöhään... Olisin halunnut osallistua!

    VastaaPoista
  5. Ensi vuonna kerkiää, puutarhurin kärsivällisyyttä. :)

    VastaaPoista
  6. Tykkään Sailan kirjasta kans paljon! Pihasuunnittelu on ihanaa...

    VastaaPoista