keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Maa-artisokkakeittoa Trädgårdsfredag-ohjelman innoittamana

Trädgårdsfredag on lempiohjelmani tällä hetkellä. Sitä voi katsella Yle Areenasta ja uutta tuotantokautta nimellä Trädgårsonsdag svt:n sivuilla, tosin ilman tekstityksiä. Eipä tuosta aina kaikkea ymmärrä, mutta kiva on silti katsella. Puutarhakeskiviikko näytetään ylellä varmaan sitten ensi vuonna, joten silloin voi sitten katsoa ja vihdoin ymmärtää mitä oikeasti tapahtuu. :)

Ensimmäisessä Puutarhaperjantain jaksossa Tareq teki maa-artisokkakeittoa trangialla. Näytti aivan superhyvältä ja yllättäen tuli sitten tehtyä keittoa itsekin. Meidän keitto valmistettiin hellalla ja siihen tuli:

Makoisa maa-artisokkakeitto

1 ps maa-artisokkia (500 g)
2 salottisipulia
1 valkosipuli
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa

Kuullottelin ensin pilkotut sipulit ja lisäsin kattilaan sitten kuoritut ja summittain paloitellut maa-artisokat ja kasvisliemen. Annoin kiehua noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat olivat pehmeitä ja surrautin sitten sauvasekottimella tasaiseksi. Oikeastaan tällä kertaa ei tullut samettisen tasaista, vaan jätin pientä rosoisuutta. Tareqkin teki keiton retkiolosuhtaissa raastamalla maa-artisokat... Viimeiseksi lisäsin kerman, kiehautin vielä ja vispasin vähän kuohkeutta. Ja ai kuinka ihanaa!

Teeleivät ovat myös lähellä sydäntäni ja tein niitä keiton kera. Tällä ohjeella tuli oikein hyviä porkkanateeleipiä. Tein siis alkuperäisen ohjeen mukaan ja jätin huomioimatta nuo blogissa tehdyt muutokset. Tässä vielä ohje muistiin tännekin.

Sydänystävän teeleivät

1 porkkana raastettuna
3 ½ dl vehnäjauhoja 
1 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl maitoa
½ dl öljyä
1 rkl siirappia 

porkkanateeleivät
Porkkanateeleivät

Vielä näistä keitoista ja lämpimistä leivistä nauttii, mutta pian pitää korkata grillailukausi!

7 kommenttia:

  1. Katsoin viime torstaina klo 20.00 television Yle1:n kanavalta svt:n tuottamaa ohjelmaa, joka oli suomeksi saanut nimen Puutarhaperjantai eli ilmeisesti puhumme samasta ohjelmasta. Siinä tehtiin ulkosalla tuota maa-artisokkakeittoa, ja varmasti on hyvää.

    VastaaPoista
  2. Nostin juuri maa-artisokat ja sain muhkean sadon. Osa menee uudelleenistutukseen, mutta suurimmalla osalla herkutellaan. Voisin kokeilla vaihteeksi tuotakin reseptiä.

    VastaaPoista
  3. Juu juuri se ohjelma betweenland!

    Meidänkin pitäisi laittaa maa-artisokkaa maahan, se on huippuhyvää...

    VastaaPoista
  4. Katselin samaa ohjelmaa ja ihan teki mieli itsekin kokeilla miltäs tuo maa-artisokka maistuukaan.

    VastaaPoista
  5. No ihan oli samat mietteet sitä ohjelmaa ja keiton syömistä katsellessa, että tuota kun saisi... Kiitos reseptistä, täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Maa-artisokkakeiton voi soveltaa aika monella tapaa, hesarin sivuilta löytyi myös monta ohjetta. Herkullisia nuo Puutarhaperjantain kokkailut...

    VastaaPoista
  7. Puutarhaperjantai on munkin suosikkiohjelma. Ja vaikka harvoin niiden ruokia tuleekaan tehtyä, näyttävät tosi hyviltä.

    VastaaPoista